Hovedgata i Røros med folk, trehus og Røros Kirke i bekgrunnen.

Røros, en sjarmerende by som har fått æren av å bli oppført på UNESCOs verdensarvliste. Dette er et sted hvor historie og kultur smelter sammen på en høyst levende måte. Byen er anerkjent for sin autentiske bevaring av trehusbebyggelsen og sin unike bergstadsarkitektur. Gå gjennom brosteinsbelagte gater og oppdag den enestående atmosfæren som gjør Røros til et verdensarvsted.

Gruvetradisjonen

En av de mest fascinerende aspektene ved Røros er dens rike gruvetradisjon. Byen ble etablert på 1600-tallet på grunn av rike forekomster av kobber, og gruvedriften ble en viktig hjørnestein for samfunnet. Utforsk de gamle gruveområdene, og få et innblikk i livet til gruvearbeiderne som bidro til å forme regionens historie. Hvis muligheten byr seg anbefaler vi en tur med Rørosmuseet til Olavsgruva, hvor du får oppleve en guidet tur 50 meter ned og 500 meter inn til Bergmannshallen. Les mer om den unike opplevelsen her.

Røros og mattradisjoner

Røros er også kjent for sin unike matkultur. Hvis du finner det på menyen, prøv lokale spesialiteter som spekemat og skjørost, tjukkmjølkspudding eller fantastiske retter av vilt – som området er så kjent for. Byen har flere gode restauranter som serverer deilige retter basert på lokale råvarer. Smak på det autentiske kjøkkenet, og opplev hvordan maten reflekterer områdets historie, kultur og klima.

Pulserende markeder

To ganger hvert år forvandles byen til et inferno av mennesker, handel og tradisjoner. Begge finner sted den tiden på året Røros fremstår som på sitt mest sjarmerende; nemlig vinteren.

Julemarked på Røros

Få ting setter Røros mer i rampelyset enn det tradisjonsrike julemarkedet. Hvert år forvandles byen til et vinterparadis med snødekte tak, stemningsfulle julelys, deilige dufter av tradisjonelle bakverk og et utvalg av håndverk og mat fra lokale aktører. Ta del i julestemningen ved å besøke de sjarmerende bodene, oppleve konserter og nyte den autentiske juleatmosfæren som bare Røros kan tilby.

Rørosmartnan

Hvert år, den siste tirsdagen i februar, skal det i henhold til en kongelig resolusjon fra 1853 arrangeres et marked på Røros som varer til påfølgende fredag. Dette oppleves i dag som et smeltedigel av inntrykk der nåtid og historien utfyller hverandre. Her kan man i det ene øyeblikket ta del i dype tradisjoner, mens man i neste overøses av moderne uttrykk. Dette er et marked som passer alle aldre.

Røros er altså ikke bare en destinasjon, det er en reise gjennom historien, kulturen og tradisjonene til dette unike samfunnet. UNESCO verdensarvstatusen, gruvetradisjonen, de lokale mattradisjonene og de fantastiske markedene gjør Røros til et must-visit sted i Norge. Ta deg tid til å oppleve sjarmen i denne historiske byen og la deg fortrylle av alt den har å tilby.

nb_NO
Skroll til toppen